Skip to main content

The unexpected wedding


Almost every girl has ever dreamt of her wedding day – what she would wear, who would come, who the prince charming is. I would say, every girl must have a certain expectation and standard when it comes to a wedding: it could be grand, small celebration, family only, destination wedding – you name it.

My dream wedding happens to me a small, close friends and family only wedding. If you grew up in the 90s, you would know a boy band called 98 degree. They had a song titled ‘I do’. If you search on YouTube, you will find the video clip, which shows a beautiful wedding ceremony. That’s my dream wedding! My whole life, I was picturing that.

Twelve years ago, I started dating this guy, who is now my husband. His family background is very different than mine. Among other things – which we thankfully have tolerated and worked on – the way to throw a wedding party is totally different. His dream wedding party is ‘tell the world I am getting married’-kind of party. Yes, he wanted grand, big, many people!

If you were me, would you reconsider this guy just because of his preference in throwing a wedding party?

I actually did reconsider for a split second, but I felt really silly. Why should I doubt him? The wedding is just a one-day celebration that will happen just like that. So, after several discussions, a lot of fights, and a couple of crying and shouting (it happened over the years, though, we have dated for 12 years :P), we finally settled on a medium-size wedding party.

I was quite happy with the agreement that we settled. Seeing many wedding movies, attending many wedding parties, I thought, I think it’d be nice to be a princess for a day.

Just right after I felt it might turn out to be ok, the drama happened!

Well, first of all to convince both parents to limit the number of guests is seriously a difficult job. Although my parents agreed with my style – small but enjoyable – they couldn’t simply limit the number of their guests: this aunt has to be invited; this neighbor has to be invited because he invited my parents when his daughter got married; an uncle of an uncle must be invited to respect him, and many more names and excuses.

Dealing with the in-laws should come as a separate chapter in any wedding preparation 101. I tried to understand their position being a well-respected family, successful businessman, but there were things that made me want to bang my head on the wall. Almost did.

Okay, guest list was one of the main problems. Another main problem was a reversed culture shock. I found it difficult to deal with the Indonesians, who left things until last minute. To be honest, most of the wedding vendors I had to deal with had this characteristic. It was a big issue for me, coming fresh from a country that keeps planning for everything – from drinking coffee until visiting your neighbor, from spring house-cleaning until how and when to commute.

Second is lack of initiative. Many vendors were kind of waiting for us, or waiting to be told, instead of taking actions. This problem happened mainly with the event organizer.

If I could summarize, the wedding preparation was started to be exciting, then it changed me into a very defensive person - trying to defend and realize my ideal wedding part, and it ended with I don’t give a damn attitude!

Sadly, with this attitude I walked in the aisle and vowed to be a faithful wife to my beloved husband. Guilty? No, I felt weak, defeated, cheated, hopeless, yet happy.

The saddest thing was, before the wedding, I had looked my fiancée-then in the eye, I cried, begged him if he could have done something to alter this reality. He was as powerless as I was.

Yet he chose to let go and be happy.

And I chose to be bitter and wanted revenge. I don’t know from whom I would get revenge on.

Maybe there was the problem.


Comments

Anonymous said…
The "I don't give a damn attitude" was the one thing that drove me to write this comment. I've only known you for a short while Nia, but I will always remember you as a cheerful yet still-human kinda girl, well perhaps it would be better to verse u as a woman now that u're married?
You might not remember me, but I know it'd be fun if i could have a life-long-friend like u. Cheers!
Anonymous said…
Oh, and yes, I love this post "The Unexpected Wedding" - not that I love those to happen to you, don't get me wrong, but I feel like I understand how u felt. Totally do. Well.. have a nice journey ahead!
Oma Nia said…
Thanks for the comment. If you happen to drop by to this blog again, please let me know who you are :) i hope i still remember you

Popular posts from this blog

Cerita lucu tentang Bra!

Bra or orang-orang Indonesia lebih akrab dengan sebutan be-ha.

Kayaknya lucu deh ngobrolin tentang bra! Asal ngobrolinnya masih dalam batasan norma-norma dan tidak mengandung dirty joking a la American Pie or eXtra Large (American Pie versi Indonesia).

Punya ngga sih pengalaman lucu seputar bra?
Nie ada!
Waktu masih duduk di bangku SMP, Nie punya temen sekelas yang rese abis! Ngga tau dia dikasih makan apa ama bonyoknya tapi dia usiiiil banget! Kejadian yang paling Nie inget adalah si cowok ini, anggap aja namanya Budi, melakukan hal saru (porno) menurut pandangan anak SMP.

Hari itu hujan rintik-rintik (yaiks, kayak apa aja!). Heheheh,.. ralat! Hari itu Budi duduk tepat di belakang Nie. Budi lagi bangga akan penggaris panjangnya yang didapat dari ayah dan bunda (walah,.. opo seh!). Trus, di kala guru sedang menerangkan dengan seriusnya, tiba-tiba! Ctaaarrr!!!

Si Budi menggunakan penggaris panjangnya untuk menarik tali BH (waktu itu masih pake mini set) Nie dari belakang! Itu adalah kejad…

Korban Gagal Move On

Sudah lebih dari 1 bulan semenjak saya mengunggah tulisan saya lagi di Facebook dan blog, atas dukungan Ega. Dan sudah lebih dari 1 bulan juga saya absen nulis. Well, janji tinggallah janji.

Tapi lebih baik terlambat daripada tidak sama sekali, right? Daripada kita off topic, mendingan saya ceritakan alasan saya tiba-tiba menghilang dr dunia socmed. Well, bukan menghilang, tp lay low. Tp ada temen yang sampek nyangka saya deactivate account gara-gara jarang eksis.

Sejak sebelum lebaran, saya diminta boss untuk bantuin mengecek budget marketing untuk tahun depan. Well, how hard can it be? Boss bilang saya disuruh ngecek semua angka match up dan itung2annya bener. Ok sip!

Ternyata job description 'membantu' itu sangat ambigu, sodara-sodara. Yang ada, saya ikut mengerjakan budget itu dan semua teori akuntansi yang pernah saya pelajari dalam hidup, harus dikeluarkan.

Sayangnya, saya hampir tidak pernah belajar akuntansi. Waktu SMA, saya selalu bolos atau bahasa kerennya dulu &…

New Chapter: Different Focus

Tahun 2017 adalah sebuah halaman baru dari perjalanan hidup saya. Saya menikah di tahun 2012, memiliki anak pertama di tahun 2014. Bukan, saya tidak sedang mengumumkan hadirnya anak ke-2 (apalagi suami kedua 😜) seperti yang dipikirkan banyak orang. Saya ingin menceritakan keputusan besar yang saya ambil akhir tahun lalu.
Tahun lalu, tepatnya di bulan Desember, saya memutuskan untuk resign dari jabatan saya sebagai Head of Marketing di sebuah perusahaan retail terkemuka di Indonesia dan mengalihkan fokus saya untuk lebih menjadi seorang Mama untuk anak saya. Keputusan ini memang cukup mengejutkan, bahkan bagi saya sendiri, tetapi langkah ini adalah suatu keputusan yang sudah lama harusnya saya ambil.
Saya adalah seorang wanita karir, heart and soul. Bekerja adalah bagian hidup saya yang sudah ditanamkan dari muda. Waktu saya masih duduk di sekolah dasar, di saat liburan sekolah, dimana banyak teman yang berlibur, saya sering 'berlibur' di perpustakaan atau kantor di tempat Mama …