Skip to main content

A or B?

Which one do you prefer? Waking up early in the morning or staying up until midnight?

If you choose later, then, you are the B-People.

An
article in the Dutch newspaper has caught my attention, because I feel that I belong to this group: the B-People. B-People is the evening-person, people that have difficulty to wake up early in the morning, starting up the engine or getting in a bus (or train, if you are in the Netherlands), and getting ready to meet clients, reading documents, meeting, and many other morning activities. While A-people (the morning-person) is fit and fresh coming to the meeting room, B-people would start the fit-and-fresh moment by the time all the meeting points have been discussed. As for me, I need at least 4cups of coffee to get me ready to work, which I found very normal.

B-people like to stay awake until midnight; however they have a big problem in the following morning, especially because they go to bed at least at 2 AM. This will result in the social jetlag – not having enough and quality social time during the day because of tiredness and sleepiness. According to this article, 60% of people lack of sleep because they have to wake up in the morning to work. B-people face even more serious problem because they lack more or less 10 hours of sleep every week.

Apparently, many people, in this case the Dutch, are discussing (and some ever are making complaint about) this issue. In
this article, it is explained that being a B-person is genetic; it is something natural that we carry in our gen. Therefore people are complaining because they claim their right to working in their B-people time; they are claiming their freedom to choose their working hour.

It is a serious discussion in the Netherlands because there are more than 3.5 million B-people living here (and 2 million A people). If this issue will be taken seriously, Till Rönneberg, a professor in Chronobiology, predicts ‘unbelievable economic advantages’. If people can choose when they can work according to their bio-rhythm, creativity and productivity will increase. Employees satisfaction, too, will be affected. Thus, it would result in the increase of number of customers. Companies, organizations can open until later than 5 o’clock. Traffic jam will be reduced. People will be happier, of which also makes them healthier (Rönneberg said that B-people consume more coffee, cigarettes, and alcohol compare to A-people).

I personally would be very happy if this is really taken into serious consideration. I am not at all productive in the morning, and after lunch time I would feel sleepy again (another coffee injection is needed after lunch time), and finally when evening comes, all my idea is starting to raise. Thus, I hope in the future B-people would no longer be ‘discriminated’, yet would be praised because of their gen that makes them awake until 2 AM.

Thus, let’s pray for the day when B-People are praised and honored :P



Do you know? There are a high school and some companies that are driven for and by B-People in Denmark.

Comments

Popular posts from this blog

Cerita lucu tentang Bra!

Bra or orang-orang Indonesia lebih akrab dengan sebutan be-ha.

Kayaknya lucu deh ngobrolin tentang bra! Asal ngobrolinnya masih dalam batasan norma-norma dan tidak mengandung dirty joking a la American Pie or eXtra Large (American Pie versi Indonesia).

Punya ngga sih pengalaman lucu seputar bra?
Nie ada!
Waktu masih duduk di bangku SMP, Nie punya temen sekelas yang rese abis! Ngga tau dia dikasih makan apa ama bonyoknya tapi dia usiiiil banget! Kejadian yang paling Nie inget adalah si cowok ini, anggap aja namanya Budi, melakukan hal saru (porno) menurut pandangan anak SMP.

Hari itu hujan rintik-rintik (yaiks, kayak apa aja!). Heheheh,.. ralat! Hari itu Budi duduk tepat di belakang Nie. Budi lagi bangga akan penggaris panjangnya yang didapat dari ayah dan bunda (walah,.. opo seh!). Trus, di kala guru sedang menerangkan dengan seriusnya, tiba-tiba! Ctaaarrr!!!

Si Budi menggunakan penggaris panjangnya untuk menarik tali BH (waktu itu masih pake mini set) Nie dari belakang! Itu adalah kejad…

Korban Gagal Move On

Sudah lebih dari 1 bulan semenjak saya mengunggah tulisan saya lagi di Facebook dan blog, atas dukungan Ega. Dan sudah lebih dari 1 bulan juga saya absen nulis. Well, janji tinggallah janji.

Tapi lebih baik terlambat daripada tidak sama sekali, right? Daripada kita off topic, mendingan saya ceritakan alasan saya tiba-tiba menghilang dr dunia socmed. Well, bukan menghilang, tp lay low. Tp ada temen yang sampek nyangka saya deactivate account gara-gara jarang eksis.

Sejak sebelum lebaran, saya diminta boss untuk bantuin mengecek budget marketing untuk tahun depan. Well, how hard can it be? Boss bilang saya disuruh ngecek semua angka match up dan itung2annya bener. Ok sip!

Ternyata job description 'membantu' itu sangat ambigu, sodara-sodara. Yang ada, saya ikut mengerjakan budget itu dan semua teori akuntansi yang pernah saya pelajari dalam hidup, harus dikeluarkan.

Sayangnya, saya hampir tidak pernah belajar akuntansi. Waktu SMA, saya selalu bolos atau bahasa kerennya dulu &…

Dim Sum di Lan Hua, Mercure Surabaya

Hari Minggu Nie dihabiskan dengan santai dan santai. Pagi hari ke gereja GBI Alfa Omega, as usual, yet receiving unusual message. Nie belajar sesuatu yang simple, tapi meaningful, yaitu menjadi garam. Wah, bagus banget deh ceritanya! Nie akan post sharingnya soon!

Tidak seperti biasanya, kali ini Nie akan bikin review resto yang Nie kunjungi hari Minggu siang kemarin!

Bersama Stefy, Nie makan siang di Lan hua Chinese Restaurant (di dalam Mercure Hotel Surabaya). Sebenarnya kunjungan ini atas rekomendasi Mas Chan-Chan, yang bilang kalau Dim Sum di tempat ini MurMer (baca: Murah Meriah).

Kami datang sekitar pukul 13:00. Suasana padat merambat (kayak lalu lintas aja!), maksudnya biar ramai tapi tetap ada tempat duduk. Kami duduk di bagian depan, pojok, cukup dekat dengan kassa dan dapur. Tapi suasana nyaman dan tenang. Kalau orang Belanda bilang "gezellig!" (Location: 9)

Pelayan cepat tanggap dengan kedatangan kami. Setelah memesan chinese tea (mereka punya 3 jenis Chinese Tea: O…