Skip to main content

WSAD? (What Should Ariel Do?)

As a communication expert, we always need to be prepared for crisis communication or disaster management. If a company suffered a bad publication, or when bad things happened, like with BP’s oil spill or Toyota’s cars, the communication people need to work very hard to communicate the right message (while some other people work on to make things right) and to win the public favour again.

In theory, companies need to be prepared for crisis way in advance; however not many companies did that. I believe, Ariel had also never thought that such drama would happen, but yeah, here it is, and he has to face it!

So, here is my humble opinion regarding what he needs to do to clear the air:

Scenario 1: Launch a single/album

Celebrities, especially musicians, usually would create a drama or scandal to increase their popularity in order to promote the next movie, single, or album that would be launched. What Ariel could do is to write a song (or an album) as soon as possible and launch it! And theeen, people would think that all the tapes that leaked were “faked” to boost his popularity.

Scenario 2: Pay the 3 billions

As the rumour goes, Ariel was asked to pay 3 billions rupiahs in order to get this laptop (and harddisc) back. As much as I still want to see more videos, he could pay this ransom in order to stop the drama temporarily. YET, I am almost sure that the culprit has already copied the whole files. He would use these again as soon as he finished the 3 billions. Thus, be careful!

Scenario 3: Go to the police

As much as I believe that the tapes are original, I guess Indonesian people would be quite happy to hear that the tapes are actually faked and Ariel would sue whoever did and spread the tapes. He then would go to the police, report it, and bla bla bla. After some months of so called “investigation”, people would eventually forget about this drama. After all, Indonesians are quite familiar with the reputation that Indonesian polices have: the bad guys can never be captured (remember Eddy Tansil, Munir’s killer, and other corruption cases)and they procrastinate.

Scenario 4: Make an adult movie called “My 30 Something Girls” (don’t take this tip seriously)

It is silly, I know. But Ariel can say that the tapes were actually originated from the upcoming adult movie he is working on :P

Scenario 5: Create another drama

What makes headline on newspapers, magazine, infotainment, or television programs? Drama. The worse your drama, the more chance you have to be on the headline. Create another drama that would beat this one. For instance, go to a doctor, make the infotainment journalists follow you, and ask the doctor to fake a statement that you had serious illness or something. And the focus then will be you and your illness. People will feel sorry that you are very ill or you are dying, and shift the focus from those sex tapes.

Scenario 6: Be a gentleman! (this is serious)

My mom used to say that you will be held accountable for everything you do. So, be a man, admit what you have done, and apologise. Apologise to the people you have hurt, like the 30-something girls, your parents, your fans, and the public. Say in the end of your statement that you are sorry and this will never happen again. Also say that you are ready to go to any rehabilitation (if you actually suffered from sex-addiction). Best practise regarding this scenario: Tiger Woods.

Scenario 7: Hiring the best PR person he could ever find!

Hire the best PR person, pay the price, and just shut up, let that person handle this matter.

Scenario 8: Hire the A-Team

At least, this is what @newsplatter suggested :P

Scenario 9: Go to Timbuktu

If he realised that he screwed up so bad that there is nothing else he could do, just flee to Timbuktu and don’t even think to come back for this time being.

Good luck, Mr. Ariel

Comments

dr. B said…
create more drama!!! word!
Gogo Caroselle said…
If I'm his PR team,
i'll ask him to practice some acting skills and then invite the press and said,
"Seperti yg anda semua tau..., video itu dibuat sekitar 4-3 thn lalu... Waktu itu saya sedang diatas angin kesuksesan saya... *buang nafas dengan berat*

Saya khilaf, semua manusia pasti mengerti... Tapi pelan2 saya belajar untuk berpijak pada tanah lagi dan mendekatkan diri pada Yang Kuasa..., beberapa bulan terakhir saya makin taat ibadah...

Saya mohon maaf utk semua yg terjadi, semoga sesama kaum beragama anda sekalian mampu berlapang dada untuk memaafkan saya dan menerima saya kembali..."

Then ask his band mate to testify and he more religious now.. Ask him to donate to A LOT of charities, participate in "Anti free sex campaign" and release religious album titled "Pintu Tobat"

lol,
salam kenal btw :)
Oma Nia said…
@ Gogo Caroselle : LOL, indeeed. Perfect scenario. you should definitely apply to be his PR :) salam kenal
Bintang said…
A-Team!! Perfect choice!!


:)

Bintang

Popular posts from this blog

Cerita lucu tentang Bra!

Bra or orang-orang Indonesia lebih akrab dengan sebutan be-ha.

Kayaknya lucu deh ngobrolin tentang bra! Asal ngobrolinnya masih dalam batasan norma-norma dan tidak mengandung dirty joking a la American Pie or eXtra Large (American Pie versi Indonesia).

Punya ngga sih pengalaman lucu seputar bra?
Nie ada!
Waktu masih duduk di bangku SMP, Nie punya temen sekelas yang rese abis! Ngga tau dia dikasih makan apa ama bonyoknya tapi dia usiiiil banget! Kejadian yang paling Nie inget adalah si cowok ini, anggap aja namanya Budi, melakukan hal saru (porno) menurut pandangan anak SMP.

Hari itu hujan rintik-rintik (yaiks, kayak apa aja!). Heheheh,.. ralat! Hari itu Budi duduk tepat di belakang Nie. Budi lagi bangga akan penggaris panjangnya yang didapat dari ayah dan bunda (walah,.. opo seh!). Trus, di kala guru sedang menerangkan dengan seriusnya, tiba-tiba! Ctaaarrr!!!

Si Budi menggunakan penggaris panjangnya untuk menarik tali BH (waktu itu masih pake mini set) Nie dari belakang! Itu adalah kejad…

Korban Gagal Move On

Sudah lebih dari 1 bulan semenjak saya mengunggah tulisan saya lagi di Facebook dan blog, atas dukungan Ega. Dan sudah lebih dari 1 bulan juga saya absen nulis. Well, janji tinggallah janji.

Tapi lebih baik terlambat daripada tidak sama sekali, right? Daripada kita off topic, mendingan saya ceritakan alasan saya tiba-tiba menghilang dr dunia socmed. Well, bukan menghilang, tp lay low. Tp ada temen yang sampek nyangka saya deactivate account gara-gara jarang eksis.

Sejak sebelum lebaran, saya diminta boss untuk bantuin mengecek budget marketing untuk tahun depan. Well, how hard can it be? Boss bilang saya disuruh ngecek semua angka match up dan itung2annya bener. Ok sip!

Ternyata job description 'membantu' itu sangat ambigu, sodara-sodara. Yang ada, saya ikut mengerjakan budget itu dan semua teori akuntansi yang pernah saya pelajari dalam hidup, harus dikeluarkan.

Sayangnya, saya hampir tidak pernah belajar akuntansi. Waktu SMA, saya selalu bolos atau bahasa kerennya dulu &…

New Chapter: Different Focus

Tahun 2017 adalah sebuah halaman baru dari perjalanan hidup saya. Saya menikah di tahun 2012, memiliki anak pertama di tahun 2014. Bukan, saya tidak sedang mengumumkan hadirnya anak ke-2 (apalagi suami kedua 😜) seperti yang dipikirkan banyak orang. Saya ingin menceritakan keputusan besar yang saya ambil akhir tahun lalu.
Tahun lalu, tepatnya di bulan Desember, saya memutuskan untuk resign dari jabatan saya sebagai Head of Marketing di sebuah perusahaan retail terkemuka di Indonesia dan mengalihkan fokus saya untuk lebih menjadi seorang Mama untuk anak saya. Keputusan ini memang cukup mengejutkan, bahkan bagi saya sendiri, tetapi langkah ini adalah suatu keputusan yang sudah lama harusnya saya ambil.
Saya adalah seorang wanita karir, heart and soul. Bekerja adalah bagian hidup saya yang sudah ditanamkan dari muda. Waktu saya masih duduk di sekolah dasar, di saat liburan sekolah, dimana banyak teman yang berlibur, saya sering 'berlibur' di perpustakaan atau kantor di tempat Mama …